Rippikoulu 2018

Rippikoulun ilmoittautumislomakkeet jaetaan Sauvon kirkossa 27.8.2017 klo 10 alkavaa aloitusmessua välittömästi seuraavassa informaatiotilaisuudessa. Samassa yhteydessä vanhemmilta kysytään mielipiteitä konfirmaation ajankohdasta.

Rippikoulun aikataulu

27.8.2017 aloitusmessu ja rippikouluinfo sekä ilmoittautuminen
29.9.-1.10.2017 syysleiri; tarkemmat tiedot lähempänä leiriä
29.10.2017 rippikoulupyhä klo 9.45-16
26.11.2017 rippikoulupyhä klo 9.45-16
4.2.2018 rippikoulupyhä klo 9.45-16 / diakonia ja Yhteisvastuukeräys
4.3.2018 rippikoulupyhä klo 9.45-16
8.4.2018 rippikoulupyhä klo 9.45-16

10.5.2018 (helatorstai)  rippikoulupyhä klo 9.00-15
18.-21.6.2018 rippikoululeiri

Konfirmaatio klo 9.00-11.45 la 23.6., su 24.6. tai su 1.7.2018 (päätetään syysleiriin mennessä)

Ehtoolliselle osallistuminen rippikoulupyhän messussa

Rippikoulupyhinä syysleiristä lähtien ehtoolliselle voivat halutessaan osallistua ne rippikoulua käyvät kastetut, jotka osallistuivat rippikoulun syysleirin sakramenttiopetukseen.

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA¤

kutsuu rippikouluun!

Rippikoulu alkaa su 27.8.2017 klo 10.00 messulla Sauvon kirkossa. Messun jälkeen on kirkossa tarjolla kirkkokahvit. Kahvin jälkeen on yleistä tietoa seurakuntamme rippikoulukäytännöistä tänä vuonna sekä rippikouluun ilmoittautuminen. Vaikka suunnitelmissasi olisikin rippikoulun käyminen muulla kuin Sauvo-Karunan seurakunnassa, tähän messuun ja infotilaisuuteen tulee osallistua. Jos ette pääse osallistumaan ripari-infoon 27.8., tulee teidän sopia erillinen tapaaminen nuorisotyönohjaajan kanssa syyskuun aikana.

Rippikoulua syksystä alkukesään

Rippikoulu alkaa syysleirillä 29.9.-1.10.2017. Leiristä kerromme tarkemmin ripari-infon yhteydessä. Leiriviikonloppu päättyy seurakunnan ja leiriläisten yhteiseen messuun Sauvon kirkossa su 1.10. klo 13.00. Syysleirille ovat myös muualla rippikoulunsa käyvät tervetulleita!

Syksyllä rippikoulutapaamisia ovat myös sunnuntait 29.10. ja 26.11.2017.

Kevätkaudella 2018 rippikoulupyhät ovat: 4.2., 4.3., 8.4. ja lisäksi kokoontuminen helatorstaina 10.5.2018.

Toinen leiriosuutemme, rippileiri on Taivassalon Tippsundissa 18.-21.6.2018. Koska kyseessä on juhannusviikko, emme ole vielä päättäneet konfirmaation ajankohtaa. Mahdollisuuksia on kolme: juhannuspäivä 23.6.2018 Karunan kirkossa, sunnuntai 24.6.2018 Sauvon kirkossa tai sunnuntai 1.7.2018 Karunan kirkossa. Tänä vuonna teillä perheillä on tässä neuvoa antavan äänestämisen mahdollisuus: Informaatiotilaisuudessa 27.8. jaettavassa ilmoittautumislapussa on mahdollisuus ilmoittaa mielipide konfirmaatiopäivästä ja -paikasta. Lopullisen tiedon annamme viimeistään syysleirin päätteeksi. Konfirmaatiomessu alkaa klo 10.00 (tai Karunassa 10.30), mutta nuoret tulevat silloin kirkkoon jo klo 9.00 / 9.30.

Seurakuntayhteys

Merkittävä osa rippikoulua on seurakuntayhteys eli seurakunnan toimintaan osallistuminen.

Nuoret osallistuvat rippikoulun opetuspäivinä seurakunnan yhteiseen messuun, yhteisvastuukeräykseen ja nuorille tarkoitettuihin kynttiläkirkkotapahtumiin, joita on kaksi. Kynttiläkirkot sijoittuvat joulun ja pääsiäisen aikoihin.

Kaikissa näissä tilaisuuksissa seurakunnan työntekijä kerää läsnäolomerkinnät. Jos rippikoulu suoritetaan esimerkiksi järjestön tai toisen seurakunnan järjestämänä, seurakuntayhteysjakso suunnitellaan erikseen. Kuitenkin niin, että kaikkien rippikoulua käyvien seurakuntayhteysjakso toteutuu samantapaisesti.

Oppimisedellytysten huomioiminen

Tavoitteenamme on soveltaa rippikouluopetusta niin, että jokainen voisi oppia omien mahdollisuuksiensa mukaan. Pyrimme asettamaan rippikoululaisen tavoitteet suhteessa häneen itseensä, vertailematta muihin. Jokainen saa siis käydä rippikoulua omien kykyjensä mukaan. Muutenkaan rippikoulua ei kannata suotta jännittää. Puhumalla ja kysymällä asiat yleensä selviävät.

Vapaaehtoisuus ja poissaolot

Rippikoulu on vapaaehtoinen. Edellytämme, että opetuspäiviin ja tapaamisiin sitoudutaan. Nyt ilmoitetut päivämäärät ovat paikkansapitäviä ja ne voi siis jo siirtää perheen yhteiseen kalenteriin – konfirmaation osalta on hyvä varata tässä vaiheessa kaikki vaihtoehdot. Jos kuitenkin osallistumiselle tulee esteitä, kannattaa niistä ilmoittaa etukäteen. Poissaolot on korvattava.

Peimari Unitedin ikäluokan valmentaja tietää jo tämän vuoden rippikouluajankohdat ja yrittää järjestää, ettei pelejä tule niiden päälle. Myös muiden harrastusten osalta toivomme rippikoulun huomioon ottamista.

Maksut

Sauvo-Karunan seurakunnan rippikoulu on maksuton sauvolaisille nuorille. Sauvo-Karunan seurakunta voi tukea taloudellisesti nuoren rippikoulun käymistä muualla vain erityistapauksissa, joista kirkkoherra antaa kysyttäessä tietoa.

Rippikoulu muualla

Jos rippikoulu suoritetaan muualla kuin Sauvo-Karunan seurakunnassa, opiskeluun liittyvä seurakuntayhteys jakso on kuitenkin suoritettava omassa seurakunnassa. Todistuksen seurakuntayhteyden suorittamisesta saa nuorisotyönohjaajalta tai kirkkoherranvirastosta.

Rippikoulu on ainutkertainen kokemus ja toivomme koko perheeltä rohkeutta heittäytyä mukaan avoimesti ja täysillä!

Seurakuntamme rippikoulusivulla www.sauvo-karunanseurakunta.fi/rippikoulu.html on hieman enemmän tietoja. Sinne tulee myös jokaisen rippikoulusunnuntain jälkeen tiedot kotitehtävistä.

Jos mitä tahansa kysyttävää tulee mieleen, ota yhteyttä.

Tervetuloa riparille 2017-2018!

Nuoret laulavat
Nuoret laulavat

KUTSU JUMALANPALVELUKSEEN JA YHTEYDENPITOON

Hyvät rippikoululaisen vanhemmat / huoltajat,

vuodet ovat vierähtäneet niin, että lapsenne saavuttaa rippikouluiän. Rippikoulu alkaa jumalanpalveluksella, infotilaisuudella ja ilmoittautumisella Sauvon kirkossa sunnuntaina 27. elokuuta 2017 sekä päättyy ensi kesänä leiriosuuteen ja konfirmaatioon.

Kutsun Teidät, rippikoululaisten perheet, aivan erityisesti messuun sunnuntaina 27. elokuuta 2017 klo 10 Sauvon kirkossa, mutta toivon, että myöhemminkin rippikouluvuoden aikana tulette rippikoululaisenne kanssa kirkkoon. Nyt on mukaan voi huoletta ottaa myös pienemmät sisarukset, sillä messun aikana on pyhäkoulu. Se kokoontuu klo 9.50 kirkkoherran­viraston alakerrassa ja tulee kirkkoon ehtoollisosaan mennessä. Hienoa olisi, jos jotkut teistä vanhemmista osallistuisivat jumalanpalveluksen toteuttamiseen esim. tekstinlukijana, kolehdinkantajana, kirkkokahvin keittäjänä tms. Halukkuutenne 27.8. messun osalta voitte ilmoittaa minulle tai Hannelelle, viimeistään torstaina 24.8. (Yhteystietomme ovat nuoren saamassa kirjeessä .)

Kirkkomme järjestyksen mukaan konfirmoimaton voi osallistua Herran pyhälle ehtoolliselle vanhempansa tai muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan vastaavan kanssa ja, sen jälkeen kun rippikoulussa on annettu ehtoollisopetus, myös silloin kun rippikouluryhmä opettajansa johdolla osallistuu seurakunnan yhteiseen jumalanpalvelukseen. Sakramenttiopetuksen jälkeen, 1.10. lähtien, lapsenne voi siis rippikoulupyhien messuissa itse päättää ehtoolliselle osallistumisestaan. Siihen asti Herran ateriaan osallistuminen on mahdollista siis vain, jos Tekin tulette ehtoolliselle.

Pyydän, että luette myös tarkasti lapsenne nyt saaman aineiston. Tarkempia tietoja annamme 27.9. messun jälkeisessä rippikouluinfossa. Vanhempainillan pidämme myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Rippikoulun kulkua voitte seurata verkkosivuillamme: www.sauvo-karunanseurakunta.fi/rippi­koulu.html. Siellä on myös lisätietoa niitä varten, jotka aikovat käydä rippikoulun muualla kuin omassa seurakunnassamme.

Rippikouluumme kuuluu kaksi leiriosuutta: syysleiri 29.9.-1.10.2017 ja rippikoululeiri 18.-21.6.2018. Koska kyseessä on juhannusviikko, emme ole vielä päättäneet konfirmaation ajankohtaa. Mahdollisuuksia on kolme: juhannuspäivä 23.6.2018 Karunan kirkossa, sunnuntai 24.6.2018 Sauvon kirkossa tai sunnuntai 1.7.2018 Karunan kirkossa. Tänä vuonna teillä perheillä on tässä neuvoa antavan äänestämisen mahdollisuus: Informaatiotilaisuudessa 27.8. jaettavassa ilmoittautumislapussa on mahdollisuus ilmoittaa mielipide konfirmaatiopäivästä ja -paikasta. Lopullisen tiedon annamme viimeistään syysleirin päätteeksi. Konfirmaatiomessu alkaa klo 10.00 (tai Karunassa 10.30), mutta nuoret tulevat silloin kirkkoon jo klo 9.00 / 9.30.

Rippikoulupyhät ovat syksyllä sunnuntait 29.10. ja 26.11.2017 sekä kevätkaudella sunnuntait 4.2., 4.3., 8.4. ja lisäksi kokoontuminen helatorstaina 10.5.2018. Jos lapsellanne on jonakin noista vuoro olla muualla asuvan vanhemman luona, toivon Teidän pystyvän järjestämään vuoron vaihdon, jotta lapsenne voi täysin osallistua rippikouluun. Kaikki poissaolot on korvattava. Rippikoulusunnuntaisin nuoret kokoontuvat kirkkoon klo 9.45 ja heidän työpäivänsä päättyy iltapäivällä. Seurakunta tarjoaa keittolounaan, joka on varmasti riittävä.

Rippikouluvuoden mittaan tulee tarkempaa tietoa muista yhteisistä tilaisuuksista.

Toivon, että voimme yhdessä tulevina kuukausina auttaa lastanne etsimään paikkaansa Jumalan työtoverina tässä maailmassa.

TD Kalle Elonheimo